Aktier med hög utdelning

Aktier med hög utdelning

Aktier med hög utdelning

Eftersom du vill tjäna så mycket som möjligt på din investering behöver du hitta aktier med högst direktavkastning. På så vis växer ditt sparkapital snabbast.

När du väljer att spara i aktier är det klokt att välja alternativ med hög direktavkastning. Detta är särskilt viktigt om du satsar på långsiktiga investeringar, eftersom direktavkastningen då utgör en stor del av den totala avkastningen. Och vill du göra det smartaste valet väljer du en aktie där utdelningarna växer varje år. Då kommer du med tiden garanteras en riktigt bra utdelning i förhållande till ditt insatta kapital.

Vilka aktier ska man välja?

I Sverige föredrar många H&M, som kan stoltsera med 40 år utan sänkt utdelning och en direktavkastning på ca 7 %. På senare år har dock säljtrenden för kläder gått ner något och bolaget inte får bukt med detta problem kan det på sikt komma att visa sig i sjunkande utdelning. Bland storföretagen ligger SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank i toppen med omkring 6 %.

Byggbolag och enfastighetsbolag är också mycket omtyckta investeringsobjekt och här toppar Diös listan med 5 % direktavkastning. Strax därefter ligger Corem och NP3. Telekombolag är förvisso en helt annan nisch, men investeringsmöjligheterna är mycket goda för den som vill köpa aktier. A3, Alltele och Telia ligger mellan 5,9 och 6,9 %. Clas Ohlson är en annan favorit och på senare år har koncernen gjort stora ansträngningar för att stärka sin marknadsposition.

Investera i nya möjligheter

Förutom dessa traditionella områden väljer många att investera i konsultbolag. De mest kända exemplen är kanske Semcon, Dedicare och Uniflex, där investerare kan belönas med hela 6-7 % direktavkastning. Förutom att se till historiken gäller det att ha känsla för trender och för hur marknaden kommer att utveckla sig. Har du den förmågan och tillgång till ett startkapital kan du tjäna enormt mycket pengar genom att ge dig in i aktiebranschen.

Satsa på stabila aktier

Genom att hålla dig till välkända aktier som ingår i listan över svenska utdelningsaristokrater (Swedish Dividend Aristocrats) försäkrar du dig om en hög och långsiktig avkastning. Byggbolag som Skanska, ÅF B, Hufvudstaden, Wallenstam och Atlas Copko är bra val liksom Alfa Laval och AstraZeneca. Utdelningsaktier med hög utdelning kallas också High Yield bolag och här hittar du bland annat de stora bankerna.

Utdelningsaktier som brukar höja sin utdelning ofta (nästan varje år) kallas Dividend growth. För att starta en bra aktieportfölj eller utdelningsportfölj är det en bra idé att jämföra listor där du kan se vem som har högst direktavkastning. Genom att du hela tiden återinvesterar dina pengar tillbaka in i aktien gör utdelningen att du kan utnyttja effekten av ränta-på-ränta.

Undvik risker med aktiesparande

Direktavkastningen varierar från dag till dag och kan skifta varje timma och minut. Den följer med andra ord aktiekursen och så fort denna ändras upp eller ner påverkas även direktavkastningen. Utdelningen är densamma under hela året, under förutsättning att bolaget delar ut pengar på årlig basis. Många anser att preferensaktier är de bästa utdelningsaktierna 2019.

Är hög direktavkastning bäst? Det kan det vara, men samtidigt kan det innebära en högre risk. Företag med hög direktavkastning kan ha ekonomiska problem. Detta är dock inte samma sak som att ett aktiebolag har hög utdelning.

Lämna en kommentar