Bästa sättet att spara pengar

Bästa sättet att spara pengar

Bästa sättet att spara pengar

Vem drömmer inte om att få mer pengar över i plånboken? Här är 8 enkla tips på hur du kan spara pengar.

Att spara pengar är lättare än man kan tro och det gäller bara att komma igång. Vardagsutgifter kostar mer än du tror och det är också här det är enklast att börja. Prova dessa enkla tips så får du snart pengar över som du kan göra något roligare för!

  1. Samla smålån och krediter

Du har säkert hört det förr, men det tål att upprepas. Har du dyra lån och krediter kan du tjäna på att så ihop dessa till ett enda lån. På så sätt betalar du mindre i ränta och avgift samtidigt som du får bättre överblick över din ekonomi.

  1. Börja spara

Vanligaste ursäkten för att man inte har något sparkapital är ”jag har inget sparkonto”. Att starta ett sparkonto är gratis och om du vill göra det extra smidigt för dig själv så lägger du in en automatisk överföring vid löneutbetalning – på så sätt sparas en summa automatiskt varje månad.

  1. Betala tillbaka skulder i tid

Det är inget fel i sig att ha lån, men se till att alltid betala av dem i tid. Om du dröjer kan du få dyra förseningsavgifter och får betala onödigt mycket i ränta. Och du – glöm inte att förhandla om räntan emellanåt. Att välja en så kort återbetalningstid som möjligt på smålån, smslån och snabblån innebär att du minimerar den totala räntekostnaden.

  1. Välj rätt leverantör

Visst, det kräver lite tid och energi, men här finns pengar att spara! Kanske kan du vinna på att byta elleverantör, internetleverantör eller mobilabonnemang. Många bolag lever på att kunder stannar kvar för att de inte orkar ta steget och byta till något som är mer fördelaktigt för dig som kund. Detta gäller även banker och försäkringsbolag.

  1. Planera och storhandla

Gör en matplan för veckan och håll dig till den. Då minskar risken för impulsköp av onödiga matvaror och du får bättre kontroll över näringsinnehåll och ekonomi. Ett gammalt husmorsknep som fungerar förvånansvärt bra!

  1. Gör en budget

Om pengarna försvinner utan att du riktigt vet vart kan det vara hög tid att göra en budget. Kolla gamla kontoutdrag och kvitton och skapa dig en uppfattning om hur ekonomin ser ut. Ofta lägger vi pengar på onödiga saker som vi lika gärna kunde vara utan. Skaffa dig koll så kan du spendera mer på sådant du gillar och tycker är roligt.

  1. Laga matlåda

Att äta lunch ute är socialt och bekvämt. Men också väldigt dyrt. Om du kan tänka dig att dra ner på uteätandet helt eller delvis kan du spara mycket pengar. Laga extra mycket mat till middag så räcker det till lunchlåda dagen efter. Vissa väljer att ta en dag i veckan då de lagar en eller flera rätter och fyller kylen med lunchlådor. Detta fungerar också.

 

  1. Välj begagnat

Ok, vissa saker vill man köpa nytt, men kanske inte allt? Om barnen behöver nya skridskor kan du köpa ett par begagnade (kanske nya sedan förra året) för en bråkdel av nypriset. Detsamma gäller cyklar, barnsäng, barnvagn och bil. På senare år har även begagnatmarknaden spridit sig till allt som rör hushåll och med lite tur kan du köpa ett helt felfritt begagnat köp för ett par tusenlappar!

Lämna en kommentar