Högsta sparräntan med bankgaranti

Högsta sparräntan med bankgaranti

Högsta sparräntan med bankgaranti

Att spara på bankkonto utan bankgaranti ger visserligen högst ränta, men är samtidigt osäkert. Här tipsar vi om hur du sparar tryggt och får bäst sparränta.

Vissa väljer sparkonto utan bankgaranti för att få så hög avkastning som möjligt, men har du otur kan du förlora hela ditt insatta kapital. En bankgaranti finns nämligen till för att skydda dig som kund ifall något skulle hända med banken eller kreditinstitutet du valt att placera dina pengar hos. Bankgaranti är inget man brukar tala så mycket om och kanske är det något som många förutsätter att det finns.

Om man alltid har haft sparkonto i en traditionell sparbank kan det vara naturligt att tro att saker fungerar likadant även i mindre banker och bland mindre aktörer. Så är inte fallet, utan på senare år har allt fler intresserat sig för dina sparpengar och många lockar med nya koncept och erbjuder bra avkastning på dina insatta pengar.

Gå inte på en sparnit med låg sparränta

Det kan exempelvis handla om företag och bolag som behöver pengar till investeringar och som därför tar emot sparkapital till hög ränta. Ofta är räntan mycket hög och detta kan verka lockande att spara utan insättningsgaranti, det är vi helt med på. Men tyvärr är ofta dessa bolag och affärsidéer förenade med risker och om företaget skulle gå i konkurs är det troligt att alla dina sparpengar försvinner för gott.

Därför gäller det att hitta någon som kan erbjuda hög sparränta och bankgaranti. Storbankernas sparränta är just nu väldigt låg och det är sorgligt att säga, men sparande lönar sig knappt. Om du istället väljer en lite mindre aktör eller otraditionellt sparande kan du få mycket bättre ränta. Till exempel kan ICA-banken ge relativt hög sparränta om du väljer att spara på ICA-kortet.

Spara längre – tjäna mer

Hur långsiktigt du vill spara avgör hur stor avkastningen blir. Är du villig att avvara dina pengar ett tag kan du få ett bättre avtal med högre ränta. Big Bank, Collector och Qluro erbjuder kring 1,20 % i ränta men då måste du binda upp pengarna i minst ett år. Du kan även binda pengarna i tre år och då kan du få 1,75 % hos Marginalen Bank och Big Bank. För fem års sparande kan du få upp till 2,0 % i ränta.

När du börjar spara är det viktigt att du frågar dig själv hur snabbt du behöver få ut pengarna igen och om du värdesätter fria uttag under spartiden. Tar du ut pengar minskar den summa som räntan beräknas på, men å andra sidan kan du komma åt pengarna om du skulle behöva. De flesta väljer att binda pengarna i minst två eller tre år, för att få bäst ränta.

Ibland värt att ta risker för högre sparränta

Om du behöver mer kortsiktigt sparande och endast vill spara en mindre summa pengar kan det trots allt vara värt att spara med högre risk, för att maximera avkastningen. Då gäller det att göra grundlig research innan du bestämmer var du ska placera dina pengar. För sparkonton utan insättningsgaranti eller bankgaranti får du dock ta hela ansvaret själv om något skulle hända. Så var försiktig och välj med omsorg!

Lämna en kommentar