Sparkonton med bra ränta

Sparkonton med bra ränta

Sparkonton med bra ränta

Låg ränta gynnar alla låntagare, men för den som vill spara pengar på sparkonto är det sämre. Vilka sparkonton har egentligen bäst ränta?

När räntan är låg jublar alla med lån och bolån, men för den som vill spara pengar på banken är det inte lika muntert. Låg ränta ger nämligen dålig avkastning på bankernas sparkonton – och ibland får du ingen ränta alls på dina insatta pengar. Om du lägger till det faktum att inflationen äter upp värdet på dina pengar så innebär det i praktiken att ditt sparkapital naggas lite i kanten för varje år pengarna sitter på banken.

Att stoppa pengarna i madrassen ger ungefär samma avkastning, men en sådan förvaring är förstås inget att rekommendera. Så vad ska man då göra? Det finns faktiskt nya alternativ som ger betydligt högre ränta än bankens traditionella sparkonton. Många väljer att spara hos finansbolag eller små banker som fokuserar på att låna ut till företag. Då kan du få en betydligt högre ränta.

Olika typer av sparkonton

Det finns två huvudsakliga typer av sparkonton – de med bunden ränta (fasträntekonton) och de med rörlig ränta – så kallade obundna konton. Hos de rörliga kan du ta ut pengar när du vill och om du har tänkt använda pengarna snart kan detta vara det bästa alternativet. Eftersom räntan går upp och ner ändras avkastningen medan du sparar.

Vill du ha bättre överblick över räntan kan du istället välja ett bundet konto med fast ränta. Då vet du exakt hur mycket ränta du kommer att få, men i regel måste du låta pengarna sitta fast på kontot en viss tid. Om du ändå vill ta ut pengar under bindningstiden måste du vanligtvis betala en avgift för det. Fasträntekonton har ofta bättre ränta än konton med obunden ränta.

Sparkonto med bra ränta

För att få så bra ränta som möjligt bör du jämföra ränta och se vilken som är bäst. Kärt barn har många namn och sparkonton kallas ibland även allkonto, buffertkonto, extrakonto, framtidskonto, placeringskonto, privatkonto, inlåningskonto, kapitalkonto eller kapitalsparkonto. Gemensamt är att de är avsedda för att spara pengar på, men villkor och ränta kan variera mycket. Jämför därför olika alternativ för att hitta det högräntekonto som passar dig bäst.

Insättningsgaranti och fria uttag

När du sparar kan du välja bindningstid för dina insatta pengar. Vissa kräver att du har pengarna på kontot i 36 månader, medan andra har kortare bindningstid på 3 månader. Ibland finns fria uttag, men för att få högsta räntan måste du låta pengarna få växa ifred. Allra högst avkastning får du hos banker och institut som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Att spara pengarna under sådana omständigheter innebär en stor risk för dig som konsument. Om något skulle hända med bolaget där du investerat dina pengar, kan du inte få ersättning för förlorat kapital. Skulle finansbolaget eller banken gå i konkurs kan alltså alla dina sparpengar gå förlorade. Därför rekommenderar vi att investera i konton som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Då kan du få ersättning med upp till 950 000 kronor (gäller per kund och institut). Har du flera miljoner som du vill investera säkert kan du öppna flera konton hos olika institut. Men du kan också välja något som kallas tilläggsbelopp. Det är som en extra garanti som gäller för upp till 5 miljoner, men notera att särskilda villkor gäller.

Lämna en kommentar