p2p lån vad är det

Vad är ett p2p lån?

p2p lån vad är det

De senaste åren har fler och fler lånemodeller dykt upp och P2P eller peer to peer-lån är ett resultat av de växande trenderna digitalisering och delningsekonomi.

Den ökade digitaliseringen och intresset för delningsekonomi har skapat ett behov av alternativa lån och kreditmöjligheter. Vad betyder P2P eller peer to peer? Affärsmodellen innebär att människor som har det bra ekonomiskt kan tänka sig att dela med sig eller låna ut till andra. Det pratas mycket om den nya delningsekonomin och enligt uppgift kommer de fem största branscherna inom området vara värda 335 miljarder dollar – redan år 2025.

Andra ord för peer to peer-lån är marketplace lending, person till person-lån och lending. Det fina är att alla parter möts på likvärdiga villkor och det finns inget drivande vinstintresse i låneförfarandet. Hur fungerar det? Varför har peer to peer blivit det snabbast växande finansieringssättet för nya företag och affärsidéer? För investerare är det spännande och roligt att vara delaktig i framväxten av nya företag.

Peer to peer-lån populära

Genom att bidra med lite (som gåva eller lån) kan den totala summan bli tillräcklig för att starta och driva projekt. Crowdfunding är ett annat ord på det hela och genom att samla in många små summor pengar kan det bli en ansenlig summa i slutänden. Som motprestation förväntar sig långivaren få det som utlovats – vilket kan vara återbetalning eller en av de färdiga produkterna när dessa väl kommit ut på marknaden.

En annan fördel med P2P-lån är att mellanhänder kan undvikas. Då garanteras låntagaren en bra ränta och samtidigt får investerarna bra avkastning. Denna transparens är uppskattad hos båda parter och konkurrensen inom banksektorn ligger till stor del bakom utvecklingen. Många investerare väljer P2P istället för aktier och för den som behöver låna pengar kan peer to peer-lån vara ett bra alternativ till banklån och privatlån.

Hur gör man för att låna P2P?

Vänd dig till en förmedlingstjänst eller plattform för denna typ av investeringar. Tack vare ett bra kreditupplysningssystem går det lätt att få fram uppgifter som behövs. Det behövs bland annat insikt i låntagarens återbetalningsförmåga och ekonomiska situation. Generellt sett har svenskar hög moral när det gäller återbetalning och detta gör det attraktivt att investera i Sverige.

Som säkerhet kan nämnas flera faktorer; personnummer och uppgifter gör det enklare att identifiera, liksom BankID. Risken för bedrägerier minskar om det görs ordentlig bakgrundskoll och dessutom finns här ett bra system för uteblivna eller försenade betalningar. Inkassobolag och i förlängningen Kronofogdemyndigheten väger tungt och skapar bra förutsättningar för att kräva in fordringar.

Vad betalar man för ränta?

Räntan eller kostnaden för lånet varierar och kan bero på flera saker. Dels är P2P av typen blancolån vilket alltid ger högre ränta än lån med säkerhet. Men genom att låna utan säkerhet blir det enklare för dig som låntagare att få godkänt på din ansökan. Det är investeraren som bär risken och därför är avkastningen på riskabla lån ofta högre.

Kan du visa att du har ordning på din ekonomi och god betalförmåga har du utmärkta förutsättningar för att få en bra deal på ditt peer to peer-lån.

Lämna en kommentar